Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Asbestemming na crematie

Na de crematie blijft de as nog tenminste een maand in het crematorium, in een speciale asbus. Hierna mogen de naasten kiezen wat er met de as gebeurt: bewaren of verstrooien. Daar hebben ze zes maanden de tijd voor. Voor het bewaren en het verstrooien van as zijn er verschillende mogelijkheden.

As bewaren

Wilt u de as thuis of ergens anders bewaren? Dat kan in een urn, kunstobject of sieraad. Het is zelfs mogelijk om een astatoeage te laten plaatsen.

Urn

Een urn met as kunt u thuis bewaren, in uw huis of in de tuin. Een andere mogelijkheid is een urnengalerij, urnentuin of urnengraf van een crematorium of begraafplaats.

Crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een urnengalerij ingericht. De urn komt er in een muur te staan. Er zijn muren met open nissen, maar ook muren waarvan de nissen worden afgesloten met een gedenkplaat. Sommige urnengalerijen zijn buiten, andere overdekt en verwarmd. Op diverse begraafplaatsen is bovendien een urnentuin te vinden, waarin de urn bovengronds wordt bewaard. U kunt de urn ook in een urnengraf plaatsen. Hiervoor betaalt u dan wel grafkosten.

Sieraad

U kunt een kleine hoeveelheid as laten verwerken in een armband, medaillon of ring. Zo heeft u een gedenksieraad dat u altijd bij u kunt dragen.

Glas

Als asbestemming kunt u ook een glasobject overwegen. De glaskunstenaar verwerkt dan een kleine hoeveelheid as in het mondgeblazen glas. Zo ontstaat een mooi persoonlijk aandenken. Kleur en model bepaalt u zelf.

Beeld

U kunt de as van een overledene bewaren in een asbeeld. Het beeld kunt u helemaal afstemmen op de sfeer van uw woon- of slaapkamer.

Asverstrooiing
Asbestemming
Hofvliet Villa Zwolle - Siebrand Uitvaartbegeleiding

Astatoeage

Sommige mensen vinden het een mooie gedachte om de as van de overledene in een tatoeage te verwerken. Zo dragen ze hun dierbare altijd dichtbij zich. Het plaatsen van een astatoeage is niet zonder risico, omdat de as niet 100% steriel is en zware metalen kan bevatten. Daarom zijn astatoeages verboden. Minister Schippers zei in 2015 dat ze zou laten onderzoeken of er een veilige manier is om as van een overledene in een tatoeage te verwerken. Vindt u een tatoeëerder die ondanks het verbod wel een astatoeage wil zetten?  Dan zult u een contract moeten tekenen waarin staat dat u zelf volledig aansprakelijk bent als het misgaat.

As uitstrooien

Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien. Daarbij hebben ze veel vrijheid. De as kan worden uitgestrooid op het crematoriumterrein of op een begraafplaats. Maar ook op een ander speciaal daarvoor bestemd strooiveld, of op een dierbare plek in de natuur. U kunt de as verstrooien op zee, vanaf een schip of vliegtuig. En wilt u de as verstrooien in een heliumballon? Ook dat kan.

Een nieuwe vorm van as verstrooien

Na een crematie zijn er veel mogelijkheden voor asbestemming. Veel mensen vinden verstrooien van de as een mooie gedachte, maar zoeken naar een passende manier. Door de TOLAD krijgt het verstrooien van as een geheel nieuwe betekenis. De TOLAD is een wandelstaf die gevuld is met de as van een dierbare. Bij elke stap die ermee wordt gezet kan er een kleine hoeveelheid as aan de onderkant van de staf worden losgelaten. De TOLAD maakt het dus mogelijk om tijdens een wandeling geleidelijk as te verstrooien. Op deze manier gebeurt dat subtiel, waardig en is het veilig voor alle weersomstandigheden. Op een zelf-gekozen moment en plaats kunnen de nabestaanden een wandeltocht met de TOLAD maken. Bijvoorbeeld over een pad waar mogelijk dierbare herinneringen aan de overledene liggen. Een pad met betekenis. De TOLAD gaat van hand tot hand, waarbij met elke stap de verhalen, gedachten en herinneringen worden gedeeld. Bij elke stap wordt een beetje as verstrooid en wordt de TOLAD lichter. De wandeling met de TOLAD is een mooi ritueel, waarbij de as van de overledene met respect, aandacht en betrokkenheid wordt verspreid. Een ritueel van deze tijd.

www.tolad.eu

Herinneringsboom

Kiest u voor een boom als asbestemming, dan heeft u hiermee een tastbaar, uniek, levend monument. Herinneringsbomen worden op meerdere plekken in ons land gekweekt. De as van de overledene wordt gebruikt als voeding voor deze bomen.

We informeren u graag over de mogelijkheden voor een asbestemming. Neem contact op.

16076_meander_hofvliet_028