Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Grafmonument kiezen: heel persoonlijk

Een grafmonument is een steen ter herinnering aan de overledene, een gedenkteken van blijvende waarde. Omdat gedenken heel persoonlijk is, is er veel keus op het gebied van grafmonumenten. U heeft keus uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen? Neem dan contact op met ons.

Een grafmonument uitzoeken in alle rust

Vooral als u zich er nog niet eerder in hebt verdiept kan het moeilijk zijn om een grafmonument te vinden dat past bij de overledene en de nabestaanden. Gelukkig is er na de begrafenis er alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Vaak zelfs meer dan een jaar. Een monument kan namelijk niet direct worden geplaatst, omdat de grond eerst moet ‘inklinken’ om verzakking te voorkomen. Dit geeft u de tijd om na te denken over vorm, tekst en materiaal.

Hofvliet Villa Zwolle - Siebrand Uitvaartbegeleiding
Begraafplaats Bergklooster

Welk materiaal kiest u voor het grafmonument?

U wilt natuurlijk dat het grafmonument in alle weersomstandigheden vele jaren mooi blijft. Dat vraagt om speciale aandacht voor de keuze van het materiaal. Natuursteen is heel geschikt voor een grafmonument. Maar grafmonumenten kunnen ook worden gemaakt van hout, glas brons, RVS, teakhout of versteend hout. Ook een combinatie van materialen is mogelijk.

Natuursteen grafmonumenten

Natuursteen is er in veel verschillende soorten. Voor grafmonumenten worden vooral de natuursteensoorten graniet en marmer gebruikt. Beide soorten natuursteen zijn heel sterk en blijven ook met weinig onderhoud lang mooi. Ze zijn er in verschillende kleuren en ‘tekeningen’. Een andere mogelijkheid is hout kwartsiet, een natuursteen met de uitstraling van hout.

Grafmonumenten van glas

Glazen grafmonumenten worden gemaakt door glaskunstenaars. Het voordeel van glas is dat het heel sterk is en bovendien geschikt om een uiterst persoonlijk monument van te maken.

Houten grafmonumenten

Hout heeft een warme uitstraling. Een houten grafmonument is deels of helemaal gemaakt van versteend hout of teakhout. Er kan prachtig houtsnijwerk in worden verwerkt.

RVS grafmonumenten

Mensen kiezen vaak voor RVS grafmonumenten vanwege hun strakke, moderne uitstraling. RVS combineert mooi met glas of natuursteen.

Bijzondere grafmonumenten

Wilt u een staande steen, een grafzerk of een combinatie van beide? Een grafzerk is een grote plaat die over het graf ligt. Ook deze eenvoudige vorm kunt u heel persoonlijk maken, bijvoorbeeld door materialen te combineren. Voor een staande steen kunt u ook een zwerfkei of ruwe grafsteen nemen.

Grafmonument plaatsen

De steenhouwerij levert niet alleen het grafmonument, maar ook een stevige fundering. Die is nodig om verzakking van het grafmonument te voorkomen.

Grafmonument: prijzen

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. Ook bij een goedkoop grafmonument moet u toch al denken aan prijzen van ongeveer € 1.000.

Tijdelijke grafmonumenten

Juist in het eerste jaar bezoeken mensen het graf vaak. Er is dan meestal nog geen grafmonument geplaatst, omdat de grond nog moet inklinken. Veel mensen ervaren het als onprettig dat het graf er de eerste tijd onpersoonlijk uitziet. U kunt dit oplossen door een tijdelijk grafmonument te plaatsen in de vorm van een naamsteen. Zo’n naamsteen hoeft niet duur te zijn en is gemakkelijk zelf te plaatsen.

Hulp nodig bij het kiezen van een grafmonument? Neem contact op.

Rouwbloemen