Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Rouwverwerking

Ineens is er een leven vóór en een leven ná het verlies van uw naaste. Maar hoe geeft u dat leven ná vorm? Voor de buitenwereld gaat het leven gewoon door, maar voor u kan het een bijna onmogelijke opgave lijken om verder te gaan. Enkele weken na de uitvaart nemen wij contact met u op om na te gaan of u ondersteuning wilt bij het verwerken van het verlies.

Verdriet verwerken

De roes van de eerste weken is voorbij en de omvang van het verlies wordt duidelijk. Rouwen kan heel eenzaam en soms bijna ondraaglijk voelen. Toch is het een heel normale reactie op een verlies. Rouw is de keerzijde van liefde; wie lief kan hebben, kan ook rouwen. Maar rouwen is vaak wel hard werken. Het kost ontzettend veel energie en er is tijd en ruimte voor nodig.

Rouwverwerking fases

Rouw is geen proces met een vaste volgorde en een duidelijk eindpunt. Het is een proces waarin de nabestaande het verlies leert aanvaarden en de pijn als gevolg van het verlies voelt. Een proces van je leren aanpassen aan een nieuw leven zonder degene die is overleden. Een zoeken naar een wijze om verder te leven op zo’n manier dat de overledene daarin een plek heeft. Dit proces verloopt voor iedereen anders.

Uitvaart regelen in Kampen
Hofvliet Villa Zwolle - Siebrand Uitvaartbegeleiding

Het leven gaat door…

Na het afscheid loopt u misschien tegen vragen aan. Want voor anderen gaat het leven al snel weer gewoon verder. Maar u hebt tijd en ruimte nodig om het verdriet te verwerken en om uw veranderde leven vorm te geven. Wat doet u met mensen die nog niet op de hoogte zijn van uw verlies? Wat moet u doen en laten als u terugkeert naar uw werk of naar een feestje gaat? (Hoe) viert u de verjaardag van degene die is overleden? Hoe gaat u om met de eerste vakantie zonder uw dierbare?

Rouw verwerken, hoe doe je dat?

Net als liefhebben is ook rouwen heel persoonlijk. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en zoekt op zijn eigen wijze naar wegen om te wennen aan het leven zonder degene die is overleden. Er is geen handleiding voor rouwverwerking. Wel kan het helpen om op de hoogte te zijn van wat bekend is over rouwverwerking; om te weten waar anderen zoal tegenaan lopen en hoe u kunt omgaan met wat u tegenkomt. Wij informeren u graag. Ervaart u dat er meer begeleiding nodig is om verder te kunnen? Onze uitvaartbegeleiders kunnen u vertellen over de mogelijkheden.

Lezen over rouw verwerken

Bekijk ons overzicht van een aantal boeken en gedichten over afscheid, verlies, rouw en troost.

Behoefte aan een gesprek of aan ondersteuning? Wij staan voor u klaar. Bel Bel 038 – 333 22 80.

16076_meander_hofvliet_028