Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Waarom kiezen voor begraven?

De een kiest voor begraven, de ander voor cremeren. Mensen die voor een begrafenis kiezen, doen dat vaak om voor de nabestaanden een persoonlijke gedenkplaats te creëren. Een plek om naar toe te kunnen gaan, een plek waar stilte te vinden is. Een tastbare herinnering en een blijvend symbool die de nagedachtenis levend houdt. Ook kiezen mensen soms voor begraven om dichtbij een naaste die al eerder overleden is te kunnen zijn. Bijvoorbeeld in een familiegraf. De keuze voor begraven is heel persoonlijk. Ook geloofsovertuiging kan hierin een belangrijke rol kan spelen.

Begraven: welke begraafplaats?

Kiest u voor begraven, dan mag u zelf beslissen op welke begraafplaats u een graf aankoopt. Dat kan een begraafplaats in uw woonplaats zijn, maar ook een in uw geboorteplaats of ergens anders. Ook kunt u kiezen voor bovengronds begraven of voor een natuurbegraafplaats. Bij bovengronds begraven wordt de overledene in een grafkamer bijgezet. Dit kan bijvoorbeeld op begraafplaats Kranenburg in Zwolle.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster

Verschillende soorten graven

U kunt kiezen uit verschillende soorten graven.

  • Urnengraf – Op de meeste begraafplaatsen kan een urn worden begraven of worden bijgezet in een urnenmuur. U moet hiervoor wel grafkosten betalen.
  • Familiegraf – In een familiegraf kunnen twee tot vier familieleden bij elkaar begraven worden.
  • Algemeen graf – In een algemeen graf ligt de overledene met twee onbekende personen. Mensen kiezen hier vooral voor als er niet veel budget voor de uitvaart is.

Grafmonument of grafsteen

Als een monument meteen al wordt geplaatst, is de kans groot dat het verzakt. Daarom is er na de begrafenis is er alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Vaak zelfs wel meer dan een jaar. Dit geeft u de tijd om na te denken over materialen, vorm en tekst en een grafsteen te vinden die past bij de overledene en de nabestaanden.

U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen van verschillende materialen en in verschillende prijsklassen. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen?  Neem dan contact op met ons.

Wat kost een begrafenis?

Bij begraven krijgen de nabestaanden te maken met begraafkosten, grafrechten en onderhoud. De hoogte van deze kosten verschillen per gemeente. Daarnaast zijn er bij een begrafenis nog andere kosten. Meer hierover leest u op de pagina Uitvaartkosten.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Kranenburg