Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Hoeveel een uitvaart kost, hangt af van de keuzes die u maakt. Het totaalbedrag kan uiteenlopen van ongeveer € 2.000 tot wel € 15.000.

Waarschijnlijk doordat ons Afscheidshuis aan de Burgwal statig overkomt, denken mensen nogal eens dat wij duurder zijn dan andere uitvaartondernemingen. Maar het tegenovergestelde is het geval. Onze prijzen liggen flink onder het gemiddelde tarief van uitvaartzorg: volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland momenteel zo’n € 9.000. Wij zitten daar ruim onder met een gemiddelde van ongeveer € 7.500 voor een begrafenis en € 6.000 voor een crematie.

Daarnaast is opbaren in het Afscheidshuis beduidend goedkoper dan in de andere uitvaartcentra in Kampen en omgeving.

Wilt u weten wat een uitvaart kost zoals u die voor ogen heeft? In een gratis adviesgesprek nemen we uw uitvaartwensen door en vertalen wij die naar een helder kostenoverzicht. Wilt u een kostenoverzicht per mail ontvangen, vul dan ons offerteformulier in.

Wat moet ik doen na een overlijden?

Veel mensen hebben het gevoel na een overlijden meteen van alles te moeten regelen. Maar dat is meestal niet nodig. De eerste uren na het overlijden kunt u gebruiken om tot rust te komen en de ruimte te nemen voor uw emoties. Daarna neemt u contact op met een arts, licht u die mensen in die dichtbij de overledene stonden en belt u ons. Meer over de dag van overlijden leest u op Wat te doen bij overlijden.

Wanneer begrafenis na overlijden?

In de wetgeving staat hoeveel tijd er minimaal moet zitten tussen overlijden en begrafenis of crematie: minimaal 36 uur. Ook staat in de Wet op de lijkbezorging dat de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee als werkdagen. Wil iemand de uitvaart uitstellen, bijvoorbeeld om religieuze redenen of omdat familie uit het buitenland de uitvaart wil bijwonen, dan moet hij daarvoor toestemming vragen bij de afdeling Burgerzaken. Begraven of cremeren binnen 36 uur na het overlijden kan alleen als de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente waar de persoon is overleden daarvoor toestemming hebben gegeven.

Kan ik zelf een uitvaart regelen?

Nabestaanden mogen een uitvaart zelf regelen, zolang ze zich aan de wettelijke voorschriften houden. Zo is het verplicht dat zij aangifte doen bij de Burgerlijke stand, moet de overledene worden omhuld met een kist, lijkwade of iets dergelijks en moet de uitvaart binnen de wettelijke termijnen plaatsvinden. Wilt u veel, maar niet alles zelf regelen? U heeft de vrijheid om zelf te kiezen welke onderdelen van het regelen van de uitvaart u wilt uitbesteden en wat u zelf wilt doen.

Wat mag er allemaal bij een uitvaart?

De Nederlandse wetgeving schrijft alleen voor wanneer een uitvaart moet plaatsvinden: tenminste 36 uur na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag vanaf de dag van overlijden. Er staan in de wetgeving geen bepalingen over het vervoer, kisten, waar iemand moet worden begraven of gecremeerd enzovoorts. U mag dus kiezen voor een doek in plaats van een kist. U heeft de vrijheid om in een andere plaats dan uw woonplaats te worden begraven. Het staat u vrij een café of schip als uitvaartlocatie te kiezen en u mag de kist in uw eigen auto vervoeren. Kortom, u mag de uitvaart op een persoonlijke manier invullen en zo recht doen aan de overledene.

Afscheidsbijeenkomst
Afscheidsbijeenkomst

Kan ik eerst eens langskomen voor een gesprek?

Uiteraard. Dat kost niets en u zit na het gesprek nergens aan vast. Veel mensen komen langs om hun wensen voor een uitvaart kenbaar te maken en vast te leggen. Of omdat ze informatie willen over de mogelijkheden die er zijn en de kosten die hun wensen voor de uitvaart met zich meebrengen. Wij helpen daar graag bij.

Verzorgt Siebrand Uitvaartbegeleiding ook uitvaarten van kinderen?

Wij hebben ruime ervaring met uitvaarten van een kind en zijn er speciaal op ingericht. Zo beschikken we over een wiegje voor het opbaren. En hebben we voor ouders die afscheid moeten nemen van hun overleden baby of kind allerlei nuttige informatie. Ook voor de periode na de uitvaart. Daarnaast hebben we boekjes voor de broer(tje)s en zussen/zusjes.

Hoelang duurt een begrafenis gemiddeld?

De ene uitvaart vindt in kleine kring plaats en is sober, de ander uitbundig en met veel bezoekers. De duur verschilt daarom per uitvaart. Bestaat de uitvaart uit een condoleance vooraf, een kerkdienst met aansluitend begrafenis en koffietafel, dan kunt u uitgaan van ongeveer vier uren.

Wat is gepaste kleding bij een begrafenis?

Soms staat op de rouwkaart een kledingvoorschrift. Bijvoorbeeld ‘passende/zwarte kleding’, of juist ‘Draag kleding waarin je je prettig voelt’. Is er geen kledingvoorschrift, dan mag u dragen waar u zich goed bij voelt en wat volgens u past bij de gelegenheid en bij de overledene. Veel mensen ervaren werk- of ‘campingkleding’ (korte broek, hemdje) als ongepast.

Wat schrijf je op een condoleancekaart?

Het sturen van een condoleancekaart is een mooi gebaar. Maar het kan lastig zijn om woorden te vinden. Sommigen laten zich hierdoor weerhouden en sturen liever helemaal geen kaart. Maar u bent niet de enige die het lastig vindt om passende woorden te vinden. Op het internet vindt u voorbeelden, die u kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.memori.nl/condoleance-teksten of www.greetz.nl/kaart-teksten/condoleanceteksten.

Hoe zit het met bijzonder verlof voor een begrafenis of crematie?

Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u bijzonder verlof kunt krijgen en hoe lang dat verlof duurt. Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dat verlof is bedoeld om meteen de nodige zaken te kunnen regelen.

Wat kost een grafmonument?

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Een goedkoop grafmonument kost toch al gauw rond de € 1.000.

Hoe gaan jullie om met geloofsovertuiging?

Siebrand Uitvaartbegeleiding is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, budget en geloofsovertuiging. Dus ook als u een christelijke uitvaart, islamitische uitvaart, joodse uitvaart of hindoestaanse uitvaart wilt, kunt u contact opnemen met ons. Wij helpen u graag om de uitvaart vorm te geven op een manier die past bij de overledene en bij u. Het is aan u welke tradities en gebruiken u wel en niet wilt bij de uitvaart.

Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Bel of mail ons gerust. Wij helpen u graag.

16076_meander_hofvliet_028