Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Condoleance wensen en mogelijkheden

Het is gebruikelijk om gelegenheid tot condoleren te geven. Met een condoleance geeft u familieleden, vrienden, kennissen en anderen de gelegenheid om te laten weten dat ze meeleven met de naasten. Condoleren kan op verschillende manieren. U kunt een kaartje of brief sturen met een persoonlijke boodschap. U kunt de nabestaanden ook telefonisch sterkte wensen. Of een online condoleanceregister tekenen. Veel mensen kiezen ervoor om voor het condoleren een informeel of formeel samenzijn te organiseren. Meestal vindt een condoleance plaats voor of na de plechtigheid. Wilt u geen bijeenkomst? Zet dan op de rouwkaart en in de rouwadvertentie ‘Condoleances alleen schriftelijk’.

Locatie voor een condoleance

Waar naasten en belangstellenden elkaar ontmoeten voor de condoleance, hangt helemaal van uw wensen af. U kunt kiezen voor een speciale ruimte voor het condoleren in een uitvaartcentrum of crematorium. Maar een condoleance kan ook worden gehouden in een restaurant of kroeg, of op een andere plek waar u zich prettig voelt en waar voldoende ruimte is voor de mensen die komen. Uw uitvaartbegeleider kan u helpen om een locatie te regelen.

Uitvaart regelen in Kampen
Condoleance

Verloop van een condoleance

Bij een condoleance staan de familieleden of andere directe nabestaanden vaak op een centrale plek. De belangstellenden vormen een rij en gaan de familie een voor een bij langs om te condoleren. Voelt u er niet voor om al die handen te schudden? Dan geeft de uitvaartbegeleider of uzelf aan dat u liever even rustig wilt zitten. Condoleren kan ook later nog wel, door te bellen of een bezoekje te brengen.

Een condoleance met persoonlijke invulling

Steeds meer mensen wijken af van de traditionele condoleance met koffie en cake in een ongezellige condoleanceruimte. En dat kan, er zijn geen regels voor een condoleance. Het gaat erom dat u op een prettige manier kunt samenzijn met familie en vrienden die naar de uitvaart zijn gekomen. U kunt de condoleance dus op uw eigen manier invullen.

Woorden vinden bij een condoleance

Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden bij het condoleren van de nabestaanden. Als u de nabestaanden niet goed kent, is zoiets als ‘Gecondoleerd met uw verlies’ prima. Kent u hen beter, dan kunt u een meer persoonlijke opmerking maken. Maar ook zonder woorden – met bijvoorbeeld een handdruk of omhelzing – kunt u laten zien dat u met hen meeleeft. Staat er een hele rij mensen achter u die de nabestaanden ook graag wil condoleren? Let er dan op dat u niet te lang blijft praten.

Vragen over de condoleance? Stel ze gerust! 038 – 333 22 80.

Hofvliet Villa Zwolle - Siebrand Uitvaartbegeleiding