Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Spreken bij een uitvaart

Bij een uitvaartplechtigheid kan een mooie toespraak de afscheidsbijeenkomst een bijzondere en emotionele lading geven. Hoe zorgt u voor een speech die bijdraagt aan een mooi en passend afscheid?

Wie spreekt?

Bij een religieuze uitvaart is de voorganger (zoals de pastoor of predikant) vaak degene die een toespraak houdt. Wilt u wel een toespraak, maar niet van een kerkelijke spreker? Dan kunt u ook kiezen voor een uitvaartspreker, ook wel woorddienstbegeleider of funerair spreker genoemd. En natuurlijk kunnen nabestaanden ook zelf spreken. Soms schrijven mensen bij leven hun eigen uitvaarttoespraak en laten ze die voordragen tijdens de uitvaart.

Afscheidsbijeenkomst
Bijzondere uitvaartideeën

Speechen? Geef het op tijd aan

Wilt u een toespraak houden tijdens de afscheidsbijeenkomst, meld dit dan op tijd bij de uitvaartverzorger. Die maakt een draaiboek voor de ceremonie.

Tips voor de uitvaartspeech

Op het internet kunt u allerlei adviezen en stappenplannen vinden voor het schrijven en houden van een afscheidsspeech. Wij noemen hier een paar tips:

  • Bereid uw speech goed voor.
  • Houd het kort, maximaal vijf minuten.
  • Stem af met andere sprekers. Het geeft niet als er wat overlap is, maar twee bijna dezelfde toespraken is jammer.
  • Maak uw speech niet te droog, zorg dat het geen opsomming van feitjes en gebeurtenissen wordt. U kunt bijvoorbeeld ook iets vertellen over een dierbare herinnering, of over de speciale eigenschappen van de overledene (liefst met voorbeelden).
  • Neem eventueel een voorwerp mee, zoals een souvenir van een reis die u samen hebt gemaakt.
  • Houd het positief. Het is niet erg om vriendelijk of liefdevol enkele pijnpuntjes te noemen, maar een uitvaart is niet het moment om met iemand af te rekenen.
  • Print de speech uit in een groot en duidelijk leesbaar lettertype, zodat u het kunt lezen, ook als er tranen in uw ogen staan of als er weinig licht is.
  • Praat rustig en duidelijk, iets langzamer dan u normaal zou doen.

Regel iemand die het kan overnemen

Het kan gebeuren dat u tijdens de toespraak wordt overmand door emoties en niet verder kunt praten. Dan is het prettig als iemand het voorlezen overneemt. Denk er van tevoren over na wie u daarvoor vraagt.

Hulp of advies nodig? Neem contact op.

Hofvliet Villa Zwolle - Siebrand Uitvaartbegeleiding