Altijd

zelf de keuze

over de invulling


en de

kosten van een uitvaart

Uitvaartkist en alternatieven

Waarin brengt u de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats? Veel mensen kiezen voor een grafkist. Maar er zijn meer mogelijkheden. Het lichaam van de overledene kan ook worden bedekt met een (biologisch afbreekbare) lijkhoes of lijkwade. Voor het vervoer van de overledene kan een mand, draagplank of lijkbaar gebruikt worden. U kunt kiezen wat bij u past.

Lijkwade: dichtbij en natuurlijk

Een wade is een doek die om de overledene heen gewikkeld wordt. Een reden om voor een lijkwade te kiezen, kan zijn dat de overledene in een doek dichterbij voelt dan in een kist. Anderen kiezen vanuit milieuoverwegingen voor een wade. Lijkwades worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep, zijde of bamboe. Als nabestaanden kun je zelf bepalen of je het bovenlichaam de eerste dagen nog onbedekt laat. Vervoeren van een in een wade gewikkelde overledene kan met een draagbaar van wilgentakken of -tenen of ander hout. Meer informatie is te vinden op Wikkelgoed.

Uitvaartkist bij een crematie

Het is niet wettelijk verplicht om een uitvaartkist te gebruiken. Toch stellen sommige crematoria het gebruik van een kist verplicht. Kiest u voor cremeren? Neem hierover dan contact op met ons. Wij kennen de voorwaarden van de verschillende crematoria.

Linum HC8
Afscheidsbijeenkomst

Een uitvaartkist kiezen

Kiest u voor een uitvaartkist? De keuze van een kist is heel persoonlijk. Werkelijk alles is mogelijk. De een kiest voor een eenvoudige houten begrafenis kist, de ander voor een heel luxe. Sommigen gaan voor een milieuvriendelijke kist van een natuurlijk materiaal als bamboe of riet. Modern of klassiek, ingetogen of uitbundig, het kan allemaal. Naast een kant-en-klare uitvaartkist kunt u ook zelf een kist ontwerpen en maken.

Kist met afbeeldingen

U kunt een kunstenaar een kist in een bijzondere vorm laten ontwerpen, of een prachtige beschildering laten maken. De grafkist zelf versieren of dat door anderen (bijvoorbeeld uw kleinkinderen) laten doen kan ook. Daarbij behoort ook het in een kleur laten spuiten van de kist tot de mogelijkheden. Of de kist met foto’s bedrukken.

Kistkleed

U kunt ook kiezen voor een kistkleed met een persoonlijke tekst, tekening of foto erop. Na de begrafenis of crematie kunnen de nabestaanden het kleed als aandenken bewaren.

Een voorwerp meegeven in de kist

Wilt u een persoonlijk voorwerp meegeven in de uitvaartkist, zoals een tekening van een (klein)kind of een knuffel? Dat kan, zolang het niet in plastic verpakt is en het de grond niet bevuilt. Het voorwerp moet bij voorkeur gemaakt zijn van vergankelijke, natuurlijke materialen.

Uitvaartkist kiezen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op.